Profesyonel
sporcularda yapılan spor türüne ve sporcunun kişisel
özelliklerine(yaş,boy,kilo,antreman süresi ve sıklığı vb.) uygun olarak yeterli
ve dengeli beslenmesi sporcuyu başarıya götürecek en önemli etmenlerdendir.
Spora Uygun Beslenmenin Faydaları
·
Performansında
artışlar gözlenir.
·
Konsantre
bozukluğu yaşamazlar.
·
Vücut
yağ oranları istenilen seviyenin üzerine çıkmaz.
·
Beslenmeye
bağlı sağlık problemlerinden korunurlar.
Sporcu Nasıl Beslenmelidir ?
Profesyonel sporcu
genel olarak karbonhidrattan zengin besinlerle beslenmelidir. Bunun yanında
yeterli miktarda protein,yağ, vitamin ve minerali alması gerekmektedir.
Karbonhidrat alımı sporcuda glikojen depoları açısından büyük önem
taşımaktadır. Bunlarla birlikte sıvı alımını da üst seviyede tutması
gerekmektedir.
Vücuda Enerji Alımı
Tükettiğimiz
besinlerle vücudumuza cho , protein ve
yağ alırız. Alınan bu besin grupları farklı enerjiler içermektedir.
1 gr
karbonhidrat…………………………………… 4 kkal
1gr
protein……………………………………………. 4 kkal
1 gr
yağ………………………………………………… 9 kkal
Profesyonel Sporcuda BKİ
Profesyonel
sporcularda beden kitle indeksi tam bir görterge olmamaktadır. Beden kitle
indeksi 24.9 un üzerinde olup yağ oranı çok düşük sporcular vardır. Buna bağlı
olarak profesyonel sporcuda beden kitle indeksine bakmaktansa vücut yağ ve kas
oaranlarına bakmak çok daha doğru bir gösterge olucaktır.
Sporcunun Enerji Gereksinimi
Sporcunun
enerji gereksinimi yapılan spora,antreman süresine,antreman sayısına ,müsabaka
dönemlerine,kilosuna, boyuna ve vücut bileşenlerine bağlı olarak değişiklikler
göstermektedir. Sporcunun gün içinde yapılan spor türüne ve kişisel
özelliklerine bağlı olarak 1800 kkal ile 5000 kkal arasında değişmektedir.
Enerji Dengesi
Vücudun
harcadığı enerji kadar vücuda enerji alımıdır. Bu durumda vücutta herhangi bir
kilo kaybı ya da kilo alımı gözükmemektedir. Alınan enerjinin karbonhidrat,
protein ve yağdan gelen yüzdeleri büyük önem taşımaktadır.
Profesyonel Sporcuda Uygun Yağ Oranı
Erkek
sporcuların vücutlarındaki yağ oranı kadın sporcuların vücutlarındaki yağ
oranına göre daha azdır. Profesyonel erkek sporcularda vücut yağ oranı %6 ile
%15 arasında iken profesyonel kadın sporcularda bu yağ oranı % 20 oranına kadar
çıkmaktadır. Erkeklerde minimum %5 kadınlarda ise % 12 minimum yağ oranı kabul
edilir.
Profesyonel Sporcuda Diyet
Diyet
yapacak olan profesyonel sporcu bunu ya sezon başında yada aralarda yapmalıdır.
Müsabaka dönemi yapılan diyetler sporcunun performansına ve sağlığına etki
edebilir. Mutlaka bir beslenme uzmanı kontrolünde diyet yapmalı ve beslenme
programı hazırlanmalıdır.
Profesyonel Sporcu Beslenmesinde CHO
Karbonhidrat
sporcularda temel enerji kaynağıdır fakat basit karbonhidrat yerine kompleks
karbonhidrat tüketimini önermekteyiz. Alınan karbonhidrat karaciğerde glikojene
çevrilerek karaciğerde ve kaslarda depo edilmektedir. Sporcunun glikojen
depoları ne kadar dolu ise performansı da o oranda yüksek olmaktadır. Normal diyette cho oranı diyet ile
alınan enerjinin %50-%55 arasında iken profesyonel sporcularda bu oran %60-%65
ler de bulunmalıdır ve bazı durumlarda %70 e kadar çıkartabilmekteyiz.
.
Karbonhidrat Yüklemesi
Kastaki glikojen
depolarını yükseltmek ve daha yüksek performans elde etmek için yapılmaktadır.
Ağır müsabaka öncesi antremanların azaltılıp diyet ile alınan karbonhidrat
oranının arttırılmasıdır.
Profesyonel Sporcu Beslenmesinde
Protein
Sporcularda
yeterli protein alımı kas ve doku yapımı adına büyük öenm taşımaktadır.Spor
yapmayan kişilerde protein gereksinimi 0.8-1 gr/kg iken spor yapan kişilerde bu
oran 1.2 ile 1.6gr/kg a kadar çıkmaktadır. Protein yeterli miktarda
alınmalıdır. Fazla protein alımı üre oranını yükselteceği için sıvı kaybı
yaratabilmektedir.
Profesyonel Sporcu Beslenmesinde Yağ
Alınan
diyette yağdan gelen enerji oranı %25 ler de tutulmaktadır. Profesyonel
sporcuda diyette yağdan gelen enerjiyi % 15 in altına düşürmemekteyiz.
Vitamin
Yağda eriyen
(a,d,e,k) ve suda eriyen vitaminler olarak ikiye ayrılmaktadır. Yeterli ve
dengeli beslenen sporcularda dışarıdan ek vitamin takviyesine gerek yoktur.
Vitaminlerin vücutta enerji oluşuma etkileri bulunmaktadır.
Mineral
Sporcu beslenmesinde minerallerin kas kasılması, sinir
iletimi ve buna benzer birçok önemli rolü bulunmaktadır. Özellikle bayan
sporcularda kalsiyum ve demir gibi minerallerin eksikliği sıklıkla görülmekte
ve buna bağlı sağlık sorunları yaşanmaktadır.
Kalsiyum Eksikliği
Kalsiyum
vücudumuzda kalp kasılmasında ,kemik gelişiminde, kan pıhtılaşmasında ve hücre
mebran geçişlerinde görevlendirilmektedir. En iyi kalsiyum kaynakları süt ve
ürünleri, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler vb.
Demir Eksikliği
Demirin
vücudumuzda hücrelere oksijen taşıma görevi bulunmaktadır. Kaslar oksijen
olmadan enerji üretememektedir. Demir en çok karaciğer,kırmız et, pekmez vb.
bulunmaktadır. Sporcuların belirli zamanlarda kandaki demir oranları kontrol
edilmelidir.
Sıvı Alımı
Sıvı
dengesini korumak için yeterli miktarda sıvı alınması gerekmektedir. Sıvı
alımının performansı etkileyici etkisi de bilinmektedir. Sporcular egzersiz
öncesinde, esnasında ve sonrasında
yeterli miktarda sıvı almalıdırlar. Sıvı alımı her zaman üst seviyede
tutulmalıdır. Egzersizden 3 saat öncesinde 400 ml
sıvı alımı önerilmektedir. Egzersiz zamanlarında ve hemen sonrasında 15 er
dakikalık aralarla 200 cc sıvı alımı ile sıvı dengesi korunmalıdır.
Profesyonel Sporculara Öneriler
Sigara ve alkolden uzak durulmalı
Yeterli sıvı alınmalı
Yeterli ve dengeli beslenmeli
Aç karnına antreman yapılmamalı
Müsabaka öncesinde sindirimi kolay
yiyecekler seçilmesi gerektiği
Kompleks karbonhidratla beslenmeli
Günlük en az 5 porsiyon meyve ve
sebze tüketmeli
Aşırı stresten uzak durulmalıdır.
Sıklıkla kandaki minerallere
bakılmalıdır
BESLENME VE DİYET UZMANI
SERCAN ÜNAL
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder