23 Ağustos 2016 Salı

"#kendiniyakma" Ne Anlama Geliyor?

GÜNEŞ IŞINLARININ KARANLIK YÜZÜ

 #KENDİNİYAKMA

    Yaz aylarında  güneşin altında bronzlaşmanın geçici mutluluğu cilt hastalıklarıyla son bulabiliyor. Saatlerce güneşin altında kalmak cildinize ciddi zararlar verebiliyor. Cildinize güneş ışınlarının nasıl zarar verdiğini öğrenerek buna engel olabilirsiniz:
·       
  •  Güneş ışınlarının daha erken yaşlanmanıza sebep olduğunu biliyor musunuz? Kırışıklıkların %80’i gençlik döneminde uzun süre güneş ışığına maruz kalan cildin yıpranması sebebiyle görülür.
  •  Cildinize esneklik kazandıran elastin liflerin ultraviyole ışınlarının zarar vermesinden dolayı cilt sarkmalarına neden olabilir. 
  • Genç yaşta sıklıkla güneş ışınına maruz kalan bölgelerde oluşan güneş yanıkları ilerleyen yaşlarda cilt kanseri olarak karşımıza çıkabilir.
  • Güneş banyosu ciltte geniş kahverengi lekeler ve çiller oluşturabilir.
  • Güneş ışığından şapka ve gözlük kullanılmaması durumunda, gözün lensinde katarakt gelişebilir.

                    Güneş Işınlarının Zararlı Etkilerinden Korumak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

     Güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu 13:00 ile 16:00 saatleri arası gölgede vakit geçirmelisiniz. Bu saatler içerisinde kesinlikle şapka ve gözlük kullanmalısınız. Güneşe çıkmadan önce mutlaka güneş kremi kullanmalısınız ve 2-4 saatte bir güneş kreminizi yenilemelisiniz. Çünkü güneş kremlerinin faktörü ne kadar yüksek olursa olsun etkisi bütün gün sürmez. Solaryumdan uzak durmalısınız. Solaryum cihazları ultraviyole ışınları içerdiğinden dolayı cildimize zarar verir ve bronzlaşmanın cildimize sağlık açısından hiçbir yararı yoktur. Oluşan güneş yanıklarında zaman kaybetmeden cilt doktorunuzdan randevu alarak oluşabilecek hastalıklara engel olabilirsiniz.

                                      Peki Güneş Işığının Faydası Yok mu ?
     
     Saat 13:00’a kadar güneşten aldığınız ışınlar vücudumuzda D vitamini salgılanmasını sağlar. Günlük güneş ışınlarına olan ihtiyacımız ortalama 40 dakikadır. Eğer güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı önlem alırsanız, sağlıklı etkilerinden daha fazla faydalanabilirsiniz.


Hiç yorum yok: