20 Şubat 2014 Perşembe

AKNE (SİVİLCE) HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER

Aknelerim iyileşsin, başka ne isterim? dediğinizde, aşağıdaki maddeleri önce gözden geçirmenizi tavsiye ederiz... 


Akneli Cilt Sık yıkanmalı mıdır?
Akne tedavisinde temel adım cildi  temizlemek  olsa da  sabun ve cildi kurutan  kozmetik ürünlerle cildi temizlemek cildi daha fazla yağlandırır.

                                                                   
                             Akne ilaçları sadece sivilce üzerine mi uygulanmalıdır?
Hekiminizin özel bir kullanım tavsiyesi olmadığı müddetçe akne olan bölge dışında cildin komedonlu (siyah nokta) ve yağlanma eğilimi olan tüm bölgelerine uygulamak olası artışları engellemeye yardımcı olacaktır.
 
                                                Akne kalıtsal bir hastalık  mıdır?
Özellikle ergenlikte hafif ve kısa süreli akne problemi olanların ana sebebi bu dönemindeki  hormonel değişimlerdir. Şiddetli ve uzun süreli akne probleminde genetik yatkınlık söz konusu olabilir.
                    

                                  Sivilce problemi kız erkek arasında aynı mıdır?
Sivilce cinsiyet ayrımı yapmaz;ancak kızlarda daha 10-12 gibi erken yaşlarda görülebilir. Erkeklerde ise 14-16 gibi daha geç yaşlarda görülür ve tıraş olmaya başlayınca geçebilir.
                                                                                         
                                     Güneş ve solaryum sivilceye iyi gelir mi?
Güneş ve solaryum sonrası sivilcelerde bir miktar azalma görülebilir. Dikkat çekici olumsuzluk ise ciltteki geçici iyilik sonrası, genellikle problemin artarak kendini göstermesidir. Sivilceler güneş ya da solaryum ışınlarına maruz kalırlarsa kalıcı izler (lekeler) bırakabilirler.

                     
                                            Akne sadece ergenlikte mi görülür?
Akne sıklıkla ergenlik dönemi dediğimiz 12-24 yaş aralığında görülür, bazen ergenlikten birkaç yıl önce başlayıp fizyolojik veya psikolojik etkilerin sebebi ile 40 yaşına kadar sürebilir. Hangi yaşta olursa olsun benzer şekilde tedavi edilirler.

                                           Akne bulaşıcı bir hastalık mıdır?
Akne oluşumunda bakteri, düzensiz hormonel salınım, cildin aşırı yağlanması ve gözeneklerin ölü hücrelerle tıkanması ana faktörlerdir. İlginç olan; akne bakterisinin her ciltte bulunması ve diğer faktörler bir araya gelmeden tek başına akne oluşumunda etkin olmadığıdır. Yani akne bakteri yolu ile bulaşmaz.
                                                    Bazı yiyecekler sivilce yapar mı?
Yapılan klinik çalışmalar gıda ile akne arasında direk bir ilişki bulamasa da sağlıksız olarak tanımlanan aşırı şekerli ve trans yağ içeren hazır gıdaların tüm bedensel yapı üzerinde olumsuz etkileri bilinmektedir.


                                                          Makyaj sivilce yapar mı?

Özellikle fondotenlerin içerisinde bulunan sentetik yağlar ve boya maddeleri sivilceyi olumsuz etkilerken, akneli ciltler için özel olarak üretilmiş yağsız ve hafif ürünler cilde zarar vermez. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu; makyajın ciltten doğru bir temizleyici ile tamamen arındırılmasıdır.

Sivilcelerinizden kurtulmak ve izleri ile uğraşmak zorunda kalmamak için Dermatolog desteği alarak tedavinizi planlamanız en doğrusu olacaktır.

Hiç yorum yok: