14 Nisan 2017 Cuma

Terleme toplumsal bir problemimiz


Çocuğunuz avcunu kapatmıyorsa dikkat


Dermatoloji Uzmanı Prof.Dr. Şemsettin Karaca, koltukaltı ve avuç içi terleme sorununun toplumda yüzde 1 oranında görüldüğünü belirterek, “Avcu terleyen bir genç başkasıyla eli ıslakken tokalaşmak istemez, avucu kapalı gezer. Bu durum gencin gelişim sürecini olumsuz etkiler” dedi. Dr. Karaca, ülkemizde sık görülen terlemenin aslında toplumsal bir problem olduğunu söyledi.

Yaz aylarının yaklaşmasıyla terleme şikayetleri artacağını belirten Özel Hera Derma Polikliniği’nde görevli Dermatoloji Uzmanı Prof.Dr. Şemsettin Karaca, terlemenin genetik yatkınlığının da olduğunu söyledi. Özellikle avuç içi terleme sorununun bazı meslekler açısından risk oluşturduğuna dikkat çeken Dr.Karaca, “Örneğin eli çok terleyen sekreter, önemli evrak ve kağıtları tutarken ıslatabilir. Yine aynı sorunu yaşayan bir polis veya asker için silah güvenliği olumsuz etkilenecektir” dedi.

El, ayak ve koltuk altı terlemelerinin hepsinin nedenlerinin farklı olduğunu ifade eden Dr. Karaca, “Biraz da genetik nedenleri olan el, ayak ve koltuk altı terlemeleridir. Bu terlemeler toplumda yüzde 1 oranında görülür. Terleme sorunu gençlerde daha önemli sorunları yol açmaktadır. Eli çok terlediği için sınavda başarısız olan veya sonlandıramayan öğrenciler var. Elinde peçetesi olmayan bir öğrencinin elini kurutma şansı bulunmuyor. Bu durum da ekstra bir strese sebep olabiliyor. Tüm bu sorunlara baktığımızda terleme aslında toplumsal bir problemimizdir” diye konuştu.

Terleme önleyici ürünler sağlık sorununa yol açabilir

Koltuk altı terlemesi olan kişiler sürekli siyah ya da beyaz renk kıyafetleri tercih ettiklerini belirten Dr. Karaca, “Terlemeyi azaltmak için kullanılan sprey veya rolonlar da giysinin rengini değiştirebiliyor. Bu ürünlerin uzun süre kullanımına bağlı olarak ter kanallarının tıkanıklığına bağlı olarak başka sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.

Terlemeye karşı iki farklı tedavi yöntemi    

Terlemenin tamamen ya  da yaz ayları için kesilmesi için farklı tedavi yöntemleri olduğunu kaydeden Dr. Karaca, şunları söyledi : “Vücudumuzdaki sinir uçlarından ter kanallarını tetikleyen bir nöro iletici vardır. Terlemeyi önleyen güncel tedavilerden birisi botokstur. Botoks ter bezlerinin çalışmasını engeller. Bahar ayında yapılacak botoks o yılın rahat geçirilmesini sağlar. Daha kalıcı endoskopik torosik sempetoktomi isimli bir teknik var. Bu yöntemle terleme olan bölgelere giden sinirler yakılıyor. Böylece ters bezleri uyarılmıyor”


Çocuğunuz avcunu kapatıyorsa dikkat

Çocuk avucunu kapatma ihtiyacı duyuyorsa, sosyal ilişkilerde tokalaşmak istemiyorlarsa bu çocuklarda avuç içi terleme sorunu olduğu anlamına gelir. Bu sorun çocuğun sosyolojik gelişimini etkiler. Elinin ıslaklığıyla bir kişi veya arkadaşıyla tokalaşmak istemeyecektir.

Bloğumuzda paylaştığımız bu haber; Heraderma Polikliniği'nin toplumu bilgilendirme esasına göre yayınlandı. Yaklaşık 50 internet haber kanalında paylaşım yapılmıştır. Sağlıkla Kalın 




Hiç yorum yok: